Афганистан. Без права на забвение

Афганистан. Без права на забвение

Афганистан. Без права на забвение

Художники Витебщины

Художники Витебщины

Художники Витебщины

Аршанскі малочны камбінат, ААТ. Аршанскі раён

 

Сучасная назва ААТ «Аршанскі малочны камбінат»
Былая назва Аршанскі малочны завод
Тып адкрытае акцыянернае таварыства
Дата заснавання 1939 
Месца знаходжання  Віцебская вобласць, Аршанскі раён, г. Орша
Галіна харчовая прамысловасць
Сайт http://www.orsha-moloko.com/

 

Гісторыя Аршанскага малочнага завода бярэ свой пачатак яшчэ ў 1939 годзе. Аб'ём перапрацоўкі складаў 8 тон малака за адну змену, з якога выпрацоўвалі 700 кг масла, 300 кг тварагу і 500 кг суцэльнага пастэрызаванага малака. У далейшым была засвоена вытворчасць марожанага, дадаткова адкрыўся цэх па выпрацоўцы тварожных вырабаў і кісламалочных прадуктаў. Пачалося будаўніцтва новага будынка завода.

У 1958 г. новы малочны завод быў уведзены ў эксплуатацыю праектнай магутнасцю 20 тон малака за адну змену і з вытворчай плошчай 830 м.

У 1976–1978 гадах была праведзена яшчэ адна рэканструкцыя малочнага камбіната. Былі пабудаваны яшчэ адзін вытворчы корпус з падвальным памяшканнем для захавання тары і халадзільныя камеры ўчастка гатовай малочнай прадукцыі. Пабудаваны кампрэсарная і будынак прыёмкі малака, адміністрацыйна-бытавы корпус.

У выніку рэканструкцыі вытворчыя магутнасці «Аршанскага малочнага камбіната» павялічыліся да 125 тон перапрацоўкі малака. Фактычна ў сезон масавага паступлення сыравіны перапрацоўвалася 200 тон малака.

ААТ «Аршанскі малочны камбінат» створана рашэннем Віцебскага абласнога выканаўчага камітэта ад 27 лістапада 1996 года шляхам пераўтварэння дзяржаўнага прадпрыемства «Аршанскі малочны камбінат».

У адпаведнасці з рашэннем Віцебскага абласнога выканаўчага камітэта № 204 ад 19 красавiка 2002 года была праведзена рэарганізацыя ААТ «Аршанскі малочны камбінат» шляхам далучэння да яго ААТ «Дубровенскі масларобны завод» і ААТ «Аршанскі завод плаўленых сыроў». Унесены адпаведныя змены ў статут адкрытага акцыянернага таварыства і дадзеныя прадпрыемствы былі ператвораныя ў філіялы. 21 сакавіка 2003 года Віцебскім аблвыканкамам было прынята рашэнне № 135 аб рэарганізацыі ААТ «Аршанскі малочны камбінат» шляхам выдзялення новага юрыдычнай асобы – ААТ«Оршасырзавод».

Новая рэдакцыя статута, адбіўшы дадзеныя змены, была зарэгістравана Віцебскім абласным выканаўчым камітэтам 5 чэрвеня 2003 года (рашэнне № 314). У цяперашні час філіял «Дубровенскі» ператвораны ў вытворчы цэх «Дубровенскі».

З 1 студзеня 2007 года ўведзены ў эксплуатацыю цэх па вытворчасці сыроў у г. п. Копысь, які з'яўляецца новай структурнай адзінкай ААТ «Аршанскі малочны камбінат». У адпаведнасці з рашэннем Віцебскага абласнога выканаўчага камітэта № 204 ад 13 сакавiка 2008 года была праведзена рэарганізацыя ААТ «Лепельскі малочнакансервавы камбінат» шляхам выдзялення з яго ААТ «Сенненскі малочны завод» з наступным далучэннем яго да ААТ «Аршанскі малочны камбінат». З 9 верасня 2008 года гэта яшчэ адно структурнае падраздзяленне таварыства – вытворчы цэх «Сенненскі».

У цяперашні час ААТ «Аршанскі малочны камбінат» – найбуйнейшае прадпрыемства, якое валодае перадавымі тэхналогіямі і абсталяваннем. Прытрымліваючыся выразнай палітыкі ў галіне якасці і бяспекі прадукцыі, камбінат не толькі застаецца лідэрам у сваім рынкавым сегменце, але і павялічвае асартымент, нарошчвае аб'ёмы экспарту, не губляючы пры гэтым свайго пакупніка на беларускім рынку.

Адрас: Віцебская вобласць, Аршанскі раён, горад Орша, вуліца 1 Мая, 79.


Аршанскі раён. ААТ «Аршанскі малочны камбінат». Фоатаздымак з сайта http://www.orsha-moloko.comАршанскі раён. ААТ «Аршанскі малочны камбінат». Цэх па вытворчасці сыроў. Фоатаздымак з сайта http://xn--g1ajp.xn--90ais


ЛІТАРАТУРА

1. Александрова, А. Для тонкой талии / А. Александрова // Аршанская газета. – 2010. – 19 кастр. – С. 1.

2. Афанасьева, Л. Встреча на равных / Л. Афанасьева // Аршанская газета. – 2008. – 20 снеж. – С. 2.

3. Бегунова, Е. А в Копыси предпочли сыры / Е. Бегунова // Рэспублiка. – 2007. – 15 лют. – С. 2.

4. Бегунова, Е. Не счесть сыров у оршанских мастеров / Е. Бегунова // Рэспубліка. – 2010. – 10 верас. – С. 2.

5. Быньков, А. Вкусно и качественно / А. Быньков // Витебские вести. – 2015. – 14 мая. – С. 3.

6. Готовская, Л. Вкусные новинки впереди. Оставайтесь с нами! / Л. Готовская // Віцебскі рабочы. – 2012. – 12 янв. – С. 22.

7. Грибовский, В. «Оршанский молочный комбинат». Жизнь продолжается / В. Грибовский ; беседовал А. Дьяченко // Витебский курьер. – 1999. – 31 авг. – С. 3.

8. Дедюро, Л. Кто с «Оршанскою зорькою» дружит – тот здоровым и сильным будет! / Л. Дедюро // Вiцебскi рабочы. – 2007. – 1 сак. – С. 16.

9. Иванов, В. Капля молока / В. Иванов // Рэспубліка. – 2012. – 19 крас. – С. 1.

10. Князева, Е. Здоровье в молочных продуктах / Е. Князева // Народнае слова. – 2009. – 29 кастр. – С. 9.

11. Лебедева, О. Вкус настоящего молока / О. Лебедева // Витебские вести. – 2014. – 15 нояб. – С. 9.

12. Лебедева, О. Сыроделы Копыси держат марку / О. Лебедева // Витебские вести. – 2014. – 28 июня. – С. 2.

13. Лучший продукт – натуральный! // Народная газета. – 2011. – 27 верас. – С. 12.

14. Ляшук, С. Сыр из Копыси / С. Ляшук // Витебские вести. – 2015. – 23 июля. – С. 1.

15. Маршалович, Л. За качество – «золото» и «серебро» / Л. Маршалович // Аршанская газета. – 2013. – 5 верас. – С. 3.

16. Маршалович, Л. Качественная основа новой технологии / Л. Маршалович // Аршанская газета. – 2007. – 30 студз. – С. 2.

17. Матвеев, В. Сливки общества / В. Матвеев // Рэспубліка. – 2010. – 28 кастр. – С. 10.

18. Молочкова, Н. Качество, достойное доверия / Н. Молочкова // Аршанская газета. – 2012. – 9 лют. – С. 4.

19. Прохорова, А. «Дедушкин гарлачык»: вся палитра вкуса / А. Прохорова // Народнае слова. – 2011. – 31 дек. – С. 7.

20. Тимашкова, Л. Из «Дедушкиного горлачика» все вкусно и питательно / Л. Тимашкова / Белорусская нива. – 2010. – 9 июля. – С. 6.

21. Усова, М. Взошла «Оршанская зорька» над молочной рекой / М. Усова // Віцебскі рабочы. – 2009. – 5 февр. – С. 15.

22. Фондаренко, Н. Попробуйте все сразу / Н. Фондаренко // Віцебскі рабочы. – 2012. –20 кастр. – С. 5.

23. Шпаковская, Г. Сыр из Копыси – это вкусно! / Г. Шпаковская // Народнае слова. – 2007. – 20 лістап. – С. 3.

24. Шутова, О. Сыр «Днепровский». Стоит попробовать / О. Шутова // Народнае слова. – 2009. – 31 студз. – С. 4.

25. Яковлев, В. Молочко из Дедушкиного горлачика / В. Яковлев // СБ. Беларусь сегодня. – 2010. – 31 авг. – С. 18.