Афганистан. Без права на забвение

Афганистан. Без права на забвение

Афганистан. Без права на забвение

Художники Витебщины

Художники Витебщины

Художники Витебщины

Вытворчы цэх ААТ «Малако». Шумілінскі раён, г. п. Шуміліна

 

Сучасная назва вытворчы цэх ААТ «Малако»
Былая назва Шумілінскі сыраробны завод
Дата заснавання 1975
Месца знаходжання  Віцебская вобласць, Шумілінскі раён, г. п. Шуміліна
Галіна харчовая прамысловасць

 

Традыцыі прамысловага сыраробства на Шуміліншчыне з'явіліся яшчэ задоўга да 1975 года, калі ў райцэнтры быў пабудаваны Шумілінскі сыраробны завод. Да гэтага часу невялічкі завод працаваў толькі ў в. Лескавічы.

У 70-я гады Шумілінскі завод складаўся з некалькіх цэхаў: сыраробнага, цэха па выспяванні сыроў, цэха па вытворчасці сметанковага масла і цэха па вытворчасці малочнага цукру. На прадпрыемстве працавала каля сотні чалавек. Першым дырэктарам быў Цыркуноў Міхась Пракопавіч.

Першым сырам, які пачалі вырабляць, быў «Галандскі». Затым з'явіліся сыры: «Літоўскі», «Расійскі», «Манастырскі», «Белая Русь», «Малдаўскі», «Адыгейскі», «Нарач», «Сулугуні», «Белавежскі». Была наладжана фасоўка цэльнамалочнай і кісламалочнай прадукцыі, асвоена вытворчасць некалькіх відаў сметанковага масла, пачала ажыццяўляцца яго фасоўка ў фольгу.

У чэрвені 2005 года адбылася рэарганізацыя прадпрыемства, і ААТ «Шумілінскія сыры» было далучана да віцебскага ААТ «Малако» і пераўтворана ў філіял.

У снежні 2005 года ўкаранілі і сертыфікавалі сістэму кіравання якасцю ў адпаведнасці з нацыянальным стандартам.

У 2007 годзе на прадпрыемстве прайшла мадэрнізацыя вытворчай базы. Была ўстаноўлена сучасная аўстрыйская лінія, здольная перапрацоўваць 100 тон малака і выпускаць больш за 8 тон сыру за суткі. Новая лінія дазволіла палепшыць якасць прадукцыі і звесці ручную працу да мінімуму.

Летам 2008 года была праведзена рэканструкцыя прыёмна-апаратнага цэха з поўнай заменай тэхналагічнага абсталявання.

У пачатку 2009 года былі пераабсталяваны ўсе бытавыя памяшканні, пабудаваны санпрапускнік.

З 2011 года пачала працаваць новая ўстаноўка мікрафільтрацыі для ачысткі расолу.

У 2011 годзе ў Шумілінскім вытворчым цэху ААТ «Малако» была ўведзена сістэма менеджменту якасці і сістэма менеджменту бяспекі харчовай прадукцыі ў адпаведнасці з міжнароднымі патрабаваннямі. Гэтыя і іншыя мерапрыемствы даюць магчымасць спажыўцам атрымліваць якасную і натуральную прадукцыю.

Больш за 20 відаў сыроў, што вырабляюцца ў вытворчым цэху, карыстаюцца попытам не толькі ў гандлёвых кропках нашай рэспублікі, але і за мяжой. Прадукцыя шумілінскіх сыраробаў была высока ацэнена на Міжнароднай выставе прадуктаў харчавання «Прадэкспа-2017» у Маскве. У намінацыі «Лепшы інавацыйны прадукт» сыр «Пармезан дэлюкс» атрымаў дыплом I ступені, сыр «Гауда-гранд» – бронзавы медаль у намінацыі «Лепшы прадукт года».

Адрас: Віцебская вобласць, Шумілінскі раён, г. п. Шуміліна, вуліца Мясаедава, 3.

 

Рабочы дзень у вытворчым цэху ААТ «Малако» ў г. п. Шуміліна. Фота з сайта http://www.shumilino.byРабочы дзень у вытворчым цэху ААТ «Малако» ў г. п. Шуміліна. Фота з сайта https://agronews.com

ЛІТАРАТУРА

1. Березюк, Е. Все о качестве и вкусе знают на Шумилинском филиале витебского предприятия ОАО «Молоко» / Е. Березюк // Рэспубліка. – 2008. – 12 снеж. – С. 2.

2. Волкова, Л. Как сыр в масле катается / Л. Волкова // Віцьбічы = Витьбичи. – 2003. – 15 нояб. – С. 2.

3. Зайцава, Л. З гісторыі Шумілінскага сырзавода / Л. Зайцава // Герой працы (Шумiлiна). – 2020. – 28 студз. – С. 3.

4. Зайцава, Л. Пра гісторыю прадпрыемства і «сырныя» справы / Л. Зайцава // Герой працы (Шумiлiна). – 2015. – 1 снеж. – С. 4.

5. Зайцава, Л. Смак шумілінскіх сыроў / Л. Зайцава // Герой працы (Шумiлiна). – 2014. – 25 лістап. – С. 3.

6. Зайцава, Л. Сузор'е смакаў шумілінскіх сыроў / Л. Зайцава // Герой працы (Шумiлiна). – 2013. – 10 снеж. – С. 3.

7. Зайцава, Л. У Шумілінскіх сыроў ёсць будучыня / Л. Зайцава // Герой працы (Шумiлiна). – 2020. – 28 лют. – С. 2.

8. Зайцава, Л. Шумілінскія сыры па італьянскай тэхналогіі / Л. Зайцава // Герой працы (Шумiлiна). – 2018. – 14 жн. – С. 3.

9. Зайцева, Л. Сыр плача – майстар скача / Л. Зайцева // Герой працы (Шумiлiна). – 2017. – 18 крас. – С. 4.

10. Кісялёва, Л. Палову нашага сыру купляе Расія / Л. Кісялёва // Герой працы (Шумiлiна). – 2011. – 1 ліп. – С. 5.

11. Сыры бывают разные – желтые, зеленые, красные / подгот.: Л. Ивченко, Е. Алимова // Витебские вести. – 2018. – 21 апр. – С. 9.